![]() LipidyDetail materiálu
Oznámkuj materiál: 1 2 3 4 5 Nahlásit materiál Doporučit přátelům Náhled materiálu: Pozor! Náhled nemusí odpovídat skutečnosti. (v náhledu chybí obrázky a formátování se může lišit) Charakteristika Organické látky rostlinného a živočišného původu Z chemického hlediska to jsou estery vyšších mastných kyselin a alkoholu Znaky Přírodní látky Nepolární, hydrofobní Funkce Zdroj a zásobárna energie Stavební materiál (biomembrány) Ochranná funkce (např. kutikula) Tepelný izolant Rozpouštědlo nepolárních látek (vitamíny ADEK) Mastné kyseliny Stearová (oktadekanová)CH3(CH2)16COOH Palmitová (hexadekanová)CH3(CH2)14COOH Olejová (18 C + 1 dvojné vazby, 9-oktadekenová) Linolová (18 + 2 dvojné vazby, 9,12 - oktadekadienová) Linoleová (18 C + 3 dvojné vazby, 9, 12, 15 oktatriendekanová)
Rozdělení lipidů Jednoduché Složené Odvozené – isoprenoidy
Jednoduché
Tuky a oleje (acylglyceroly) Vosky
Tuky a oleje
VMK + trojsytný alkohol = triacylglycerol Vznik – esterifikací z glycerolu (dopsat vzorce!!!) Klasifikace: Tuky – obsahují ve svých molekulách nasycené VMK Oleje – nenasycené VMK
Živočišné – lůj, kostní tuk, sádlo, máslo, olej rybí Rostlinné – palmový tuk, kakaové máslo, oleje rostlinné ... pokud chcete materiál celý, musíte si jej stáhnout (stažení je zdarma) ![]() Přidat komentářOhodnoť materiál Lipidy.
![]() Podobné materiályPodobné materiály k materiálu: Lipidy
|
![]() Rychlá navigace
přejdi rychleji k hledaným materiálům
Materiály středních škol podle předmětu Maturitní otázky Referáty Materiály vysokých škol podle předmětu ![]() Statistika
Jak jsme na tom?
|