Úvod do biochemie - Všichni Všem


Materiál je formátu doc

Úvod do biochemie

Detail materiálu

Autor:
Přidáno: 16.11.2012 16:02
Kategorie: Maturitní otázky
Předmět: Chemie
Známka: 1
Hodnoceno: 3x
Popis: úvod do biochemie


Stáhnout materiál

Oznámkuj materiál: 1 2 3 4 5

Nahlásit materiál

Doporučit přátelům




Náhled materiálu: Pozor! Náhled nemusí odpovídat skutečnosti. (v náhledu chybí obrázky a formátování se může lišit)

 BIOCHEMIE

Zabývá se chemickými změnami v živých soustavách

Prvkové

V organismu: C, O, H, N

V neživé přírodě: O, Si, Al, Fe

Biogenní prvky:

Tvoří všechny sloučeniny v organismu

Nezbytné a nepostradatelné pro život

Makrobiogenní: C, O, H, N, P, Ca

Oligobiogenní: S, Na, K, Mg, Cl

Mikrobiogenní (stopové): Fe, Cu, Co, Mn, Zn, I, F

Látkové

Anorganické látky

H2O (tvoří 60% - 90% těla)

Funkce:

Rozpouštědlo

Reaktant

Termoregulace

Soli

Disociace: NaCl        Na+ + Cl-

K+, Ca2-, SiO32-, CO32-, PO43-

Funkce:

Oporná struktura

V metabolismu jako přenašeč energie

Udržování pH

Plyny

O2, CO2, N2

 

Organické látky

 

Živiny: lipidy, sacharidy, proteiny

Biokatalyzátory: enzymy, vitamíny, hormony

Ostatní: nukleové kyseliny, steroidy, alkaloidy, terpeny

Sacharidy (vzorec)

Nejrozšířenější přírodní látky obsažené v buňkách (např., rostliny – škrob)

Vznikají fotosyntézou

Jednoduché sacharidy se spojují do polysacharidů (odštěpuje se voda)

Rostliny jsou schopné si je vytvořit při fotosyntéze, živočichové je přijímají v potravě

Funkce:

Rostliny

Stavební funkce (celulóza)

Zásobní (škrob)

 

Živočichové

Sacharidy (zdroj energie) - z glukózy při dýchání vzniká oxid uhličitý a voda

Zásobní látka (glykogen)

 

Sacharidy jsou v těle využívány pro tvorbu nových látek

Dělení

Jednoduché sacharidy (monosacharidy)

Oligosacharidy

Polysacharidy

Monosacharidy

Hydroxyketony nebo hydroxyaldehydy

Obsahují 3-7 uhlíků

Dělení podle přítomných skupin:

Aldózy 

Ketóza

Aldóza

Ketózy

 

 

Podle počtu uhlíků:

Triózy

Tetrózy

Pentózy

Hexózy

Heptózy

Např. Glyceraldehyd (aldotrióza)

Dihydroxyaceton (ketotrióza)

D – ribóza (Aldopentózy)

Chirální uhlík

Má všechny vazby k odlišným sloučeninám

Různé vlastnosti sloučenin = OPTICKÁ IZOMERIE (stáčení polarizovaného světla opačným směrem)

DOPSAT!!!

Skutečný tvar molekuly

Židličková

Vaničková

Chemické reakce monosacharidů

Oxidačně – redukční

Esterifikace – reakce alkoholu a kyseliny ze vzniku esteru (ester vzniká na uhlíku 1 nebo 6)

Vznik glykosidů  - reakce hydroxylové skupiny s alkoholy

Vlastnosti

Biologicky významné

Bílá, bezbarvé

Krystalické

Dobře rozpustné ve vodě

Jsou sladké (nejvíce fruktóza)

Opticky aktivní

Jsou součástí nukleových kyselin (ribóza, deoxyribóza)

D – glukóza

V potravinářství – hroznový cukr

Nejvýznamnější monosacharid

Vyskytuje se v plodech a v medu

Je vázaná ve všech složitějších sacharidech

Základní sacharid živých organismů (zisk energie rozložením na vodu a ox. uhličitý)

V krvi 3,3-3,6 mmol /l

Snadno stravitelný (používá se jako umělá výživa)

Zahřátím vzniká karamel

S kyselinou sírovou dochází k dehydrataci (odštěpení molekul vody) = zčerná

Alkoholové kvašení:

Za přítomnosti kvasinek, bez kyslíku

vzorec:

Mléčné kvašení

Dochází za přístupu kyslíku (např. kyselé zelí)

Místo lihu vzniká k. mléčná

Využití - výroba lihu, glycerolu, acetonu, kyseliny octové a dalších látek

G – galaktóza


...
pokud chcete materiál celý, musíte si jej stáhnout (stažení je zdarma)

 
novinky

Přidat komentář

Ohodnoť materiál Úvod do biochemie.


 
typ

Podobné materiály

Podobné materiály k materiálu: Úvod do biochemie

lupa
Rychlá navigace
přejdi rychleji k hledaným materiálům


 
statistika
Statistika
Jak jsme na tom?

Studentů: 42295
Materiálů střední školy: 3653
Materiálů vysoké školy: 1597
Středních škol: 806
Vysokých škol: 63



© 2010 - 2021 Všichni Všem - Smluvní podmínky | Kde to jsem? | Kontakty | Reklama
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace